icon-close

Veelgestelde vragen

Deze website biedt informatie bij de Leidse muurgedichten. De muurgedichten zijn een initiatief van en uitgevoerd door Stichting TEGEN-BEELD. Deze website is ontwikkeld door Het Taalmuseum in samenwerking met TEGEN-BEELD. Lees hier meer over ons.
 

Realization new / restoring current wall poems

▾ Worden er nog nieuwe muurgedichten gerealiseerd?

In principe brengt Stichting TEGEN-BEELD nog steeds nieuwe gedichten aan.

▾ Ik wil een voorstel inzenden, wat moet ik doen?

Om een gedicht, dichter, taalgebied of muur voor te stellen, kunt u een mail sturen naar Stichting TEGEN-BEELD via info@muurgedichten.nl. Alle aanvragen worden serieus bekeken, maar de kans op honorering is klein. De voorkeur gaat uit naar gedichten die geschreven zijn in een taal die nog niet op Leidse muren aanwezig is.

▾ Komen alle muren in aanmerking?

Om onderdeel te zijn van het muurgedichtenproject van Stichting TEGEN-BEELD moet het gedicht en dus de muur zichtbaar zijn vanaf de straat (openbare ruimte).

▾ Wie maakt de selectie?

De uiteindelijke keuze van een gedicht of dichter wordt gemaakt door leden van Stichting TEGEN-BEELD. Vaak wordt dit besloten in overleg met kenners van een taal, stroming of dichter. Het is geen democratisch proces met buurtbewoners.

▾ Wat zijn de kosten van het realiseren van een muurgedicht?

Dit is sterk afhankelijk van de locatie en uitvoering. Moet er bijvoorbeeld een steiger worden gehuurd? En om welk formaat gaat het?

▾ Ik woon niet in Leiden en wil ook graag een muurgedicht realiseren. Hoe pak ik dat aan?

Iedere stad heeft zo zijn eigen procedures en beleid. Stichting TEGEN-BEELD is ooit zonder toestemming of subsidie begonnen. Dat heeft in Leiden goed uitgepakt. Er is geen kant-en-klare standaardaanpak. Maak een goed plan en voer het uit, is ons advies.

▾ Hoe regel ik dat ik het gebruiksrecht van een gedicht heb zodat ik het aan kan brengen op een muur?

De vuistregel bij auteursrecht luidt: het auteursrecht verloopt 70 jaar na de dood van de schrijver/dichter. Daarna is werk vrij te gebruiken. Als dit niet het geval is, is het aan te raden om via de uitgever de schrijver/dichter of nabestaanden om toestemming te vragen.

▾ Wat is de techniek van de muurgedichten?

Bekijk het interview met vormgever Jan Willem Bruins.

Filmclip: Leendert Beekman, Michiel Keller

▾ Ik zie een flinke fout in een van de muurgedichten. Aan wie kan ik dat doorgeven?

Het schilderen van muurgedichten is mensenwerk. In sommige gevallen zijn er fouten in geslopen. Die worden op deze website genoemd in het lemma van het desbetreffende gedicht. Als u een fout in een van de muurgedichten ziet die niet op deze website staat vermeld, kunt u dit doorgeven via info@muurgedichten.nl.

▾ Het gedicht op ons huis is beschadigd / verdwenen / overgeschilderd. Hoe kan ik het herstellen?

Neem voor overleg contact op met info@muurgedichten.nl.

▾ Worden er ook muurgedichten opnieuw aangebracht of gerestaureerd?

De afgelopen jaren zijn herhaaldelijk muurgedichten opnieuw geschilderd. Het uitgangspunt van de stichting is dat alle gedichten worden gerestaureerd/opnieuw worden aangebracht.

About the website

▾ Welke informatie kan ik vinden op deze website?

Ieder muurgedicht heeft op deze website een eigen pagina. Op die pagina kan het gedicht worden beluisterd en is achtergrondinformatie over het gedicht en de dichter te vinden. Bij sommige gedichten worden ook stadsverhalen aangeboden, verhalen over de betekenis van het gedicht voor de stad. Daarnaast biedt de website wandel- en fietsroutes. Het is onze ambitie om op korte termijn ook educatief materiaal aan te bieden.

▾ Wie hebben meegewerkt aan deze website?

De informatie op deze website is verzameld door een groot aantal vrijwilligers, studenten en professionals. De vertalingen van de feitelijke informatie zijn gemaakt door studenten van de master Translation in Theory and Practice van de Universiteit Leiden. Stichting TEGEN-BEELD heeft alle teksten geredigeerd. De website is gebouwd door Peter Boorsma en ontworpen door Robin Stam. Tessa Askamp was projectleider. Bij ieder gedicht staat vermeld wie eraan hebben meegewerkt. Een overzicht van alle betrokken is te vinden in het colofon.

▾ Mag ik vrij gebruikmaken van foto’s die ik tegenkom op de website muurgedichten.nl?

Deze website is gelicentieerd onder een Creative Commons BY-NC licentie. Dit betekent dat informatie mag worden gebruikt zolang aan correcte naamsvermelding wordt gedaan en er geen sprake is van een commercieel oogmerk. Deze licentie geldt helaas niet voor de gedichten en hun vertalingen: hiervan liggen de rechten bij de desbetreffende auteurs. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder toestemming is gebruikt, verzoeken wij contact op te nemen via muurgedichten@taalmuseum.nl.

▾ Ik zie een fout op de website, aan wie kan ik dat doorgeven?

De website wordt beheerd door Het Taalmuseum. Op- of aanmerkingen kunt u doorgeven aan muurgedichten@taalmuseum.nl.

▾ Is het mogelijk om bij te dragen aan deze website?

Deze website blijft in ontwikkeling. Nog niet alle gedichten zijn onderzocht en we zijn nog altijd op zoek naar verhalen over de muurgedichten. Neem contact op met muurgedichten@taalmuseum.nl voor de mogelijkheden.

The Leiden wall poems

▾ Hoeveel muurgedichten zijn er in Leiden te vinden?

Stichting TEGEN-BEELD heeft inmiddels 114 muurgedichten gerealiseerd, in sommige gevallen met partners. Helaas zijn sommige gedichten inmiddels verdwenen door renovatie en sloop van gebouwen. Er zijn ook enkele muurgedichten in Leiden te vinden die door anderen zijn gerealiseerd.

▾ Zijn alle muurgedichten in Leiden op deze website te vinden?

We streven ernaar een volledig beeld te geven van alle Leidse muurgedichten. Mist u een gedicht, laat het ons dan weten via info@muurgedichten.nl.

▾ Waarom staan er geen vertalingen bij de gedichten?

Alle gedichten staan in hun oorspronkelijke taal op de muur. Er werd bij ieder gedicht een bordje met daarop de Nederlandse en Engelse vertaling geplaatst. De meeste van deze bordjes zijn echter verdwenen of onleesbaar geworden. Sinds 2018 zijn op deze website vertalingen te vinden.

▾ Zijn de boekjes met de muurgedichten nog te koop?

Er zijn boekjes van de eerste 101 muurgedichten, Dicht op de Muur deel 1 en 2, verkrijgbaar bij vrijwel alle boekhandels in Leiden. Stichting TEGEN-BEELD is van plan om rond 2020 een compleet naslagwerk van het project te maken, inclusief de betekenis van het project, dat tot navolging heeft geleid in andere steden en andere landen.

▾ Wat is de relatie tussen de Muurgedichten en de Muurformules?

De muurgedichten zijn sinds 1992 gerealiseerd door Stichting TEGEN-BEELD. In 2015 benaderden natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen de Stichting met het idee ook muurformules te realiseren. Medio 2018 zijn er zes gerealiseerd, het moeten er uiteindelijk tien worden. De muurformules zijn te vinden op de website muurformules.nl.

Visit the wall poems

▾ Moet ik een kaartje kopen om de muurgedichten te bekijken?

De muurgedichten zijn aanwezig in de publieke ruimte en zijn vrij toegankelijk. Het muurgedicht in Gebarentaal is ook gratis te bezoeken, maar enkel tijdens openingstijden van de Hortus Botanicus Leiden. Hebban Olla Vogala is helaas niet toegankelijk voor publiek.

▾ Kan ik routes volgen langs de muurgedichten?

Op deze website worden meerdere wandel- en fietsroutes aangeboden. Ze zijn via de website te lopen of fietsen.

▾ Zijn er rondleidingen langs de gedichten in Leiden?

Jacowies Surie geeft onder auspiciën van TEGEN-BEELD rondleidingen op maat, langs muurgedichten in een deel van Leiden naar keuze. Meer informatie is te vinden op haar website, via deze link (.pdf), en via info@jscommunicatie.nl.

▾ Kan ik met mijn klas de muurgedichten bezoeken?

De muurgedichten zijn vrij toegankelijk (m.u.v. Hebban Olla Vogala), ook het muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal is gratis te bezoeken (hou wel rekening met de openingstijden van de hortus). Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met Jacowies Surie via haar website en via info@jscommunicatie.nl. Daarnaast werken het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD in samenwerking met ICLON aan lesbrieven rond de muurgedichten. Deze worden in de toekomst via deze website ter beschikking gesteld.

▾ In het verleden werden er in Leiden poëzieavonden bij de muurgedichten georganiseerd. Zijn die definitief gestopt?

Voorlopig zijn geen nieuwe poëziemanifestaties gepland. Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief via e-mail aan info@muurgedichten.nl en u bent als eerste op de hoogte.

The organization behind the Leiden wall poems

▾ Wie zijn de initiatiefnemers van de Leidse muurgedichten?

Het eerste gedicht, Mijn Verzen, werd in 1992 gerealiseerd door enkele Leidse poëzieliefhebbers. Zij verenigden zich in Stichting TEGEN-BEELD en realiseerden het project ‘Gedichten op Muren’: 101 gedichten op de Leidse stadsmuren. In 2005 werd dit project afgerond, maar ook daarna heeft TEGEN-BEELD nog enkele gedichten op verzoek aangebracht. Ook is de Stichting nog altijd verantwoordelijk voor de Leidse muurgedichten.

▾ Waar komt de naam TEGEN-BEELD vandaan?

De naam TEGEN-BEELD staat voor een beeld dat tegen een muur wordt geschilderd, maar zegt ook iets over de leden van de Stichting en hun manier van werken: tegendraads. Tegen de gewone gang van zaken ingaan, een ander beeld laten zien. Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins willen tegenwicht bieden aan de culturele verarming in dit land en mensen meer vertrouwd maken met literatuur en poëzie in andere talen.

▾ Hoe kom ik in contact met Stichting TEGEN-BEELD?

Contact met de Stichting of specifieke leden kan worden gelegd via e-mail: info@muurgedichten.nl.

▾ Wie is verantwoordelijk voor deze website?

De website muurgedichten.nl is ontwikkeld door het Taalmuseum in samenwerking met Stichting TEGEN-BEELD. Het Taalmuseum zet zich sinds 2016 in voor het bevorderen van de kennis over en het enthousiasme voor taal. Lees meer over het museum op de website van Het Taalmuseum.

▾ Is de gemeente Leiden bij de muurgedichten betrokken?

De Leidse muurgedichten zijn gerealiseerd door Stichting TEGEN-BEELD, een zelfstandige organisatie. De gemeente Leiden levert incidenteel bijdragen aan de realisatie en restauratie van muurgedichten.