Terug Home Opvolgend

Bookmark and Share

Wandeling langs de
Muurgedichten van LeidenHet startpunt voor deze wandeling is Station Leiden Centraal. De complete wandeling duurt zo'n twee à drie uur. De wandeling voert langs de muurgedichten in het centrum en blijft vrijwel geheel binnen de singels. Er zijn onderweg diverse eet- en drinklokalen. Tijdens deze wandeling zie je ongeveer 25 van de 111 Muurgedichten van Leiden. En daarbij kom je ook nog eens langs de mooiste plekjes van de stad.


  1. Vanaf de voorkant van het station rechtuit de stad in (Stationsweg).  Over Rijnsburgerbrug rechtsaf (1e Binnnenvestgracht) langs de achterzijde van het Volkenkundig Museum. Bij de Morschpoort staat één van de drie gedenkstenen voor Marinus van der Lubbe (de andere twee bevinden zich in Leipzig en Berlijn). Door de Morschpoort en direct voor de brug linksaf. Op het grasveldje staat het door Jan Kleingeld ontworpen monument voor de Indiëstrijders. Rechtdoor langs molen de Put en vanaf de Rembrandtbrug is rechts het eerste muurgedicht van deze wandeling te zien: Maaiie op it iis van Jan Pieter Troelstra.
  2. Over de brug rechtdoor (Weddesteeg) met rechts een pleintje en ter ere van Rembrandt die hier geboren is (zie ook links de gevelsteen). Iets verder staat links op een achtergevel Misterio van Jorge Eduardo Eielson (een bordje met de vertaling van dit gedicht hangt enkele passen verder).
  3. Einde weg rechts over de stoep langs de modern vormgegeven bloemenkiosk voor de voormalige Wittepoortkazerne. Hierna voorzichtig oversteken en door de onderdoorgang ("Boerhaavepoort"). Over pad langs de Witte Singel lopen en bij eetcafé de Grote Beer de hoek om. Hierna rechtsaf over de Kazernebrug. Kijk achterom naar Sensation van Jean-Nicolas Arthur Rimbaud.
  4. Rechtdoor naar het gebouw van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Als het poortje open is doorlopen naar de binnenplaats met Omeros van Derek Walcott. Indien poortje gesloten: links om gebouw heen. Daarna rechts en probeer muurgedicht alsnog van de achterzijde te zien. Betonnen brug oversteken en zie vanaf de overzijde een fraaie Indonesische élong (er staat "Gereisd heb ik overal, maar nooit trof mijn oog groter wijsheid dan hier"; een aardig voorbeeld van zelfgenoegzaamheid van de hier werkende geleerden).
  5. Over de brug direct links over het gras langs de singel (pas op voor hondenpoep!) en bij het volgende (houten) bruggetje naar links. Rechts de achterzijde van de Hortus en links op het lelijke betonnen gebouw Code d'Honneur van Ida Gerhardt (door studenten aangeboden aan de rector magnificus èn geen deel van het muurgedichtenproject!).
  6. Rechtdoor langs het gebouw (Paterstraatje) en eerste links richting Boek I Ode XIV van Horatius. Eerste rechts en onder een poort over de brug rechtdoor (Doelensteeg). Bij Rapenburg brug oversteken en op hoekhuis rechts sonnet XXX van Shakespeare.
  7. Terug over de brug en linksaf (Rapenburg). Rechts door hek en poortje naar de Hortus. Direct rechts aan de gevel het gekalligrafeerde gedicht van Sugawara no Michizane.
  8. Hortus verlaten en rechtsaf (Rapenburg). In de zijstraa rechtst (Nonnensteeg) de haiku Een woedende zee van Bashõ uitgezocht door de voormalige bewoner van het pand, de sterrenkundige Vincent Icke.
  9. 9. Vanaf Rapenburg linksaf over de Nonnenbrug (Kloksteeg). Alleen tijdens kantooruren over de brug rechtsaf naar de voormalige universiteitsbibliotheek op Rapenburg 70-74 binnendoor of rechtsom langs het gebouw naar de tuin aan de achtergevel Stoa van Albert Verwey.
  10. Door de Kloksteeg. Links op nummer 8 For Whom The Bell Tolls van Ernest Hemingway.  Linksaf over het Pieterskerkplein. Op zijgevel nummer 4 Chanson d’automne van Paul Verlaine.
  11. Verder langs kerk en eerste straat links (Muskadelsteeg), eerste rechts (Lokhorststraat) met direct aan de linkerhand achter de ramen van de voormalige Latijnse school een soort kijkdoos over Rembrandt. Linksaf (Pieterskerkgracht) en speelplaatsje op voor zicht op Rivier/zandbank van Niikuni Seiichi.
  12. Terug naar kruispunt en rechtdoor (Pieterskerkstraat). Kerk rechts laten liggen en over Pieterskerkhof naar hoek Kloksteeg/Nieuwsteeg naar het eerste muurgedicht van het project: Mijn verzen… van Marina Ivanovna Tsvetajeva op de gevel van een antiquariaat in boeken.
  13. Verder door Nieuwsteeg en bij Zonneveldstraat links. Op tegenoverliggende hoek het sonnet De Schoolverlater van Gerrit Komrij.
  14. Linksaf (Zonneveldstraat) en op nummer 18 Aqui van Octavio Paz. Aan de overzijde net om de hoek het 101ste en laatste muurgedicht De Profundis van Garcia Lorca.
  15. Vanaf Zonneveldstraat op kruispunt links (Langebrug). Al snel aan de linkerkant een brede poort; hier naar binnen en direct links de trap op voor Verlaine van J.C. Bloem.
  16. Terug door poort en linksaf (Langebrug). Eerste rechts (Wolsteeg). Einde rechts (Breestraat) en oversteken bij zebrapad. Rechtdoor (Koornbrugstraat) en over Koornbrug. Op zijgevel in Burgsteeg Creek Fable van Wotkoce Okisce.  
  17. Over Koornbrug rechtsaf (Nieuwe Rijn). Langs zijstraat (Beschuitsteeg) met The hours rise van Edward Estlin Cummings. Volgende links (Hartesteeg) met direct om de hoek Danse Africaine van Langston Hughes.
  18. Uitbreiding: Hartesteeg voorbij en op de Nieuwe Rijn 53/54 in damesmodezaak van Paul van Egmond vragen naar muurgedicht Een vrouw van Maarten ’t Hart.  De schrijver schijnt hier als Maartje wel eens te assisteren bij de verkoop.
  19. Einde Hartesteeg links (Nieuwstraat). Rechtdoor onder poort met leeuw. Direct links achter de poort een ghazal van Nasir Kazmi.
  20. Langs de Burcht door steegje naar de Oude Rijn. Voetgangersbrug oversteken, linksaf en direct weer rechts (Dulle Bakkersteeg). Einde steeg linksaf (Haarlemmerstraat). Rechtdoor door deze winkelstraat over kruispunt met kerk. In de tweede straat rechts staat Wij zullen het leven… van Hans Lodeizen.
  21. Verder door de winkelstraat (Haarlemmerstraat) de 3e steeg rechts (Ursulasteeg). Links het eerste deel van het naamloze Tule, riet, papier, taf van Bernlef.
  22. Einde steeg linksaf (Caeciliastraat) en links het tweede deel.
  23. Einde straat, bij Verborgenheden van Kaváfis, rechtsaf (Turfmarkt)
  24. Rechtdoor naar molen De Valk. Linksaf over wandelpad langs het water (Kiekpad). Eerste brug (Rijnsburgerbrug) rechtsaf (Stationsstraat). Rechtdoor terug naar NS-station Leiden Centraal.


Print!Download hier de printvriendelijke pdf-versie van de wandeling!


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht