Terug Home De muurgedichten alfabetisch
Bookmark and Share

Nogmaals: Russische literatuurverfilmingen

 

Het Rusland-jaar magofficieel zijn afgesloten, maar Stichting TEGEN-BEELD organiseert de laatste vrijdag van dit jaar, 27 december, nog een avond met Russische literatuurverfilmingen in de grote zaal van Theater Ins Blau..

'De baai van Kara Bogaz' is een verfilming uit 1935 van de gelijknamige roman van Konstantin Paustovski. Jaren lang is de film niet te zien geweest, in of buiten Rusland. Het verhaal wordt gevormd door de lotgevallen van een groep verbannen wetenschappers die trachten, een woest kustgebied van de Kaspische Zee industrieel te ontginnen. De nieuwsgierigheid en tegenstand die dit bij plaatselijke bevolking oproept, de onverschrokken (sovjet!-)mentaliteit van volhouden alsook de bijzondere natuuropnamen maken de film tot een spannend en authentiek document van vroege Russische cinema.

De filmavond opent met een meer recente productie: 'Onvoltooid stuk voor mechanische piano', van Nikita Michalkov uit 1980. Het verhaal is losjes gebaseerd op het toneelstuk 'Platonov' van Anton Tsjechov. Tijd van handeling: eind 19e eeuw. Een aantal mensen komt bijeen op een pittoresk gelegen buiten, waar zich vervolgens die typisch Russische sfeer ontwikkelt van praten, lachen en musiceren; verliefdheden en ruzies; wereldvisies en banaliteiten kortom de mens, de gehele mens en niets dan de mens.

 

Deze avond sluit aan op een kort Russisch film-festival dat stichting TEGEN-BEELD in juni van dit jaar organiseerde in samenwerking met theater Ins Blau. Het theater zal net als toen in Russische sfeer zijn ingericht.
De films zijn Nederlands ondertiteld en worden vertoond in op vrijdagvond 27 december in Theater Ins Blau aan de Haagweg 6. 'Onvoltooid stuk voor mechanische piano' begint om 19.00, 'De baai van Kara Bogaz' om 21.15. Entree per voorstelling: 6,-. Passe-partout voor beide films: 10,-.
Kaarten te verkrijgen bij Theater Ins Blau

 

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht