Terug Home De muurgedichten alfabetisch
Bookmark and Share

Nieuws over de Muurgedichten

Onthulling "LE BATEAU IVRE" 14 juni

Het is zo ver:
 op 14 juni 2012 om 18.30 uur zal in Parijs het muurgedicht "LE BATEAU IVRE" van ARTHUR RIMBAUD onthuld worden.

Rimbaud in Parijs

In Parijs wordt nu na jaren van voorbereiding op een muur aan de Place St. Sulpice - het 6e arrondissement van de stad -  het 100 regels tellende gedicht Le bateau Ivre van Arthur Rimbaud aangebracht door Jan Willem Bruins.
Meer informatie in de zevende nieuwsbrief.

(april 2012)

Poolse muurgedichtenwandeling

In de krochten van het internet een speciaal gemaakt Poolse muurgedichtenwandeling aangetroffen. En niet zo maar, maar op initiatief van de Stichting Stedenband Leiden-Toruń en voorzien van allerlei interessante details over de mooie stad Leiden. Dus een beetje opgepimpt en nu ook hier als pdf te verkrijgen.

(februari 2012)

Zesde nieuwsbrief van stichting TEGEN-BEELD

Lees hier de zesde nieuwsbrief van de stichting TEGEN-BEELD. U kunt zich ook abonneren voor automatische toezending.

(december 2011)

TEGEN-BEELD in aktie voor een muurgedicht van Rimbaud in Parijs

De stichting TEGEN-BEELD voert aktie om het 100 regels tellende gedicht Le bateau Ivre van Arthur Rimbaud op een muur in Parijs te schilderen!
Het nieuwste project van de Stichting speelt zich af in Parijs en omvat het plan om het gedicht Le Bateau Ivre op een muur aan de Place St. Sulpice - het 6e arrondissement van de stad - te schilderen. De stichting heeft voor deze historische locatie gekozen omdat Arthur Rimbaud dit gedicht voor het eerst aan zijn Franse dichtersvrienden heeft voorgedragen op de 1e etage van restaurant Denogeant, (nu Magasin Sequoia) aan de Place St. Sulpice.
Lees hier alles.

(september 2011)

Lorca herdacht tijdens goed bezochte PoŽziemanifestatie

Onder grote belangstelling ging dinsdag 14 juni om precies 19.36 uur de elfde editie van de Poeziemanifestatie van start. Ruim 80 Spaanse gedichten werden voorgedragen, gezongen en gespeeld. Het Leids Nieuwsblad schreef: "Door de gestroomlijnde organisatie, de afwisseling van voordracht, muziek en theater en het prachtige weer, was de elfde PoŽziemanifestatie een succes." Lees hier alles.

(juni 2011)

Site muurgedichten wordt goed bezocht

Volgens de bezoekstatistieken wordt de site van muurgedichten.nl goed bezocht: in mei 2011 gemiddeld zo'n 500 bezoekers per dag, die elk ongeveer drie pagina's bekijken. Het grootste deel van de bezoekers komt uit Nederland en BelgiŽ, merendeels dankzij een zoekopdracht op Google.

Populairste dichters/gedichten in de maand mei waren:

  1. Ingrid Jonker / Die Kind

  2. Joke van Leeuwen / Ozo heppie

  3. Jan Hanlo / De mus

  4. Neeltje Maria Min / Mijn moeder is mijn naam vergeten

  5. William Shakespeare / Sonnet XXX

  6. Garcia Lorca / De Profundis

  7. Paul Verlaine / Chanson d'automne - Herfstlied

  8. Anoniem / Hebban olla vogala nestas hagunnan

  9. J.C. Bloem / Verlaine

  10. Lucebert / PoŽzie is kinderspel

(juni 2011)

Tweede nieuwsbrief van stichting TEGEN-BEELD

Lees hier de tweede nieuwsbrief van de stichting TEGEN-BEELD. U kunt zich ook abonneren voor automatische toezending.

(juni 2011)

Bulgaars muurgedicht, nr 103

Op 24 mei om 17:45 uur wordt op de hoek van de Breestraat/Ketelboetersteeg een nieuw gedicht toegevoegd aan de Leidse muurgedichtenreeks: een gedicht in Cyrillish schrift van Danila Stoyanova. Op 24 mei vieren de Bulgaren de dag van het Bulgaarse alfabet en het Slavische schrift. Het Cyrillische alfabet is vernoemd naar de Bulgaarse monnik Cyrillus die als eerste de Bijbel in het Slavisch vertaalde. Tegenwoordig wordt het Cyrillisch gebruikt in MacedoniŽ, ServiŽ, Rusland, OekraÔne en andere voormalige Sovjetrepublieken. Het gedicht is hier te zien.

(mei 2011)

Eerste nieuwsbrief van stichting TEGEN-BEELD

De stichting TEGEN-BEELD heeft een nieuwe huisstijl en daarmee gelijk haar allereerste nieuwsbrief uitgebracht. Lees die hier. De nieuwsbrief zal op onregelmatige tijden verschijnen en u op de hoogte brengen van de activiteiten waar de stichting zich mee bezighoudt. U kunt zich natuurlijk ook abonneren voor automatische toezending.

(mei 2011)

TEGEN-BEELD zoekt muur

De stichting TEGEN-BEELD zoekt met spoed een muur in de Leidse binnenstad. Op 25 mei a.s. zal daar een Bulgaars muurgedicht in cyrillisch schrift onthuld gaan worden. Kandidaten met een flinke buitenmuur kunnen zich aanmelden op info@muurgedichten.nl. Graag een foto van de muur bijvoegen.

(april 2011)

PoŽziemanifestatie 2011: “Pero que todos sepan que no he muerto”

Op 14 juni 2011 organiseert Stichting tegen-beeld haar 11e openlucht poŽziemanifestatie: “Pero que todos sepan que no he muerto”, “Maar iedereen moet weten dat ik nog leef”.
Dit evenement op en aan de Leidse Nieuwe Rijn staat in het teken van Spaanstalige poŽzie met als uitgangspunt de dichter Federico GarcŪa Lorca.

De aanleiding om de poŽziemanifestatie te wijden aan Spaanstalige PoŽzie is dat het in 2011 75 jaar geleden is dat de dichter/schrijver Federico GarcŪa Lorca is vermoord. Lorca (5 juni 1898 – 19 augustus 1936) was bij zijn leven al de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij maakte deel uit van een generatie schrijvers en kunstenaars die, zoals zijn vriend Pablo Neruda later zou zeggen, voor een ‘schitterende wedergeboorte van de Spaanse creativiteit’ zorgde.

Lees meer..

(januari 2011)

In 2011 weer een poeziemanifestatie!

De openlucht poeziemanifestatie op de Nieuwe Rijn komt volgend jaar weer terug. Organisatoren Ben Walenkamp en Jacowies Surie moeten nog een paar (financiŽle) details tot een goed einde brengen, maar daar zitten waarschijnlijk geen "showstoppers" meer bij. "Het wordt 14 juni 2011, maar we verklappen nog niet wie of wat het thema van de avond zal zijn", lieten de twee onlangs op een receptie weten.

(december 2010)

 Schrijf een ode aan Lorca!

Tijdens zijn verblijf begin jaren dertig in New York schreef Lorca zijn beroemde 'Ode aan Walt Whitman'. De grote Amerikaanse dichter van o.a. Leaves of Grass sprak zowel in literaire als in persoonlijke zin tot Lorca's verbeelding. Naar aanleiding van het festival Literaire Meesters 2010: Federico GarcŪa Lorca (7 t/m 21 november 2010) is de vraag aan Nederlands- en Spaanstalige dichters om op hun beurt een ode te brengen aan de grote Spaanse dichter. De beste dertig inzendingen worden gepubliceerd in een speciale bundel, de beste drie worden beloond met mooie prijzen. De allerbeste ode aan Lorca wint een weekend voor twee personen naar Granada, dichtbij het dorpje Fuente Vaqueros waar Lorca is geboren. Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale editie van iPoetry Live in Utrecht.

Wie eerst Lorca's ode aan Whitman wil lezen en een interessant artikel over Lorca's verblijf in New York, kan terecht bij het Vlaamse literaire tijdschrift Gierik.
Hier te downloaden.

Stuur je ode vůůr 15 oktober naar:
ode@literairemeesters.nl .
Meer informatie:
Steffie de Vaan, Stichting Het PoŽziecircus. steffie@poeziecircus.nl of 030 233 47 99

(13 augustus 2010)

 Rondleiding muurgedichten

 Het seizoen is weer begonnen: de zon schijnt, terrassen zitten vol, bootjes varen af en aan en dagjesmensen bevolken de binnenstad. JSkunstprojecten biedt deze laatste groep unieke rondleidingen aan langs de Leidse Muurgedichten. Van korte wandelingen in het hart van de stad langs circa 15 gedichten tot een uitgebreide fietstocht van 2Ĺ uur.  Jacowies Surie laat de bezoekers kennismaken met het project, de keuze, de beeldtaal, de vorm en de werkwijze van de makers. Alle wandelingen zijn geheel op maat. U bepaalt start en eindpunt en geeft bijvoorbeeld uw voorkeur voor gedichten in een bepaalde taal of straat aan. De lengte van de route varieert van een wandeling van 3 kwartier in de binnenstad tot een uitgebreide fietstocht langs de singels van 2,5 uur. Prijs vanaf 75 euro per groep per 45 minuten.

Meer informatie: info@jskunstprojecten.nl of 071 5130586

(13 augustus 2010)

Op de fiets langs de muurgedichten

Wiebe Vijn fietste op een mooie dag langs bijna alle officiŽle en niet officiŽle   muurgedichten in Leiden en maakte daar foto's van. Eerst een foto van min of meer het gebouw al of niet met de straat en daarna een close foto van het gedicht zelf.
De hele reportage heeft hij in een album op internet gezet inclusief de gefietste route (ca. 50 km). Kijk hier naar de bezochte adressen en de reportage.

(2 juli 2010)

Nieuw Georgisch muurgedicht

Van 12 tot 20 juni wordt in Leiden het Festival Iberia gehouden. En let op: Iberia is een oude naam voor GeorgiŽ en het festival zit vol Georgische cultuur. Reden voor de stichting Tegen-Beeld om aan de Witte Singel een oud Georgisch gedicht van Sjota Roestaveli aan te brengen. Het nieuwe muurgedicht is onthuld op 13 juni om 13:30 uur door de ambassadeur van GeorgiŽ Z.E. de heer Shota Gvineria tezamen met Dali de Graaf - Ubilava, directeur en artistiek leider van het festival IBERIA. Op de eerdere foto Dali de Graaf - Ubilava tussen Jan Willems Bruins en Ben Walenkamp van de stichting Tegen-Beeld. Meer informatie op http://www.festivaliberia.nl/. Het nieuwe muurgedicht is hier nader te bekijken.

Muurgedichten op LeidenLokaal

In het kader van haar studie Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit van Leiden maakte Anja Supper niet alleen een aanklikbare kaart met de vindplaats van alle muurgedichten, maar ook nog eens een video met reacties van voorbijgangers. Kijk op http://www.leidenlokaal.nl/2010/05/10/101-muurgedichten-in-leiden/

Jagadada terug!

In april 2010 is het muurgedicht Jagadada van Antony Kok, dat met de sloop van de gymzaal van Basisschool De Morskring in Leiden in de zomer van 2004 is verdwenen, opnieuw aangebracht.

Opnieuw Niet (alleen) in Leiden

Gisteren in Almere een voorproefje gekregen van de Nieuwe Bibliotheek die vandaag officieel geopend wordt. Prachtig gebouw en idem inrichting. Aparte vloerkleden waarvan eentje met een stukje van het unieke Blauwbilgorgel van Cees Buddingh. Het eerste couplet luidt:
Ik ben de blauwbilgorgel,
Mijn vader was een porgel,

Mijn moeder was een porulan,
Daar komen vreemde kind'ren van.
Raban! Raban! Raban!


Als Leidenaar krijg je van zo'n prachtige bibliotheek een ernstig minderwaardigheidscomplex. Ga dus vooral niet in Almere kijken! En zeker niet naar de vlakbij gelegen boekhandel van selexyz scheltema, want die is makkelijk drie keer groter dan de vestiging in de universiteitstad Leiden. Proeft u hier enige frustratie? Bekijk de nieuwste foto's op Niet (alleen) in Leiden.

(zaterdag 27 maart 2010)

Nieuwe cursus over de muurgedichten

Op 5 dinsdagavonden vanaf 12 oktober 2010 geeft Jacowies Surie bij BplusC opnieuw een cursus over de Muurgedichten. Voor meer details zie hier.

Wel belangstelling, maar niet in de gelegenheid om de cursus te volgen? Jacowies geeft - op een nog nader te bepalen avond - een lezing over de Leidse muurgedichten bij
K&O Oegstgeest.

Daarnaast geeft Jacowies rondleidingen langs de Muurgedichten. Dit kan variŽren van een wandeling van 3 kwartier in de binnenstad tot een uitgebreide fietstocht van 2,5 uur. Prijs vanaf 75 euro per groep. Info
hier.

Nieuwe serie muurgedichten

Walenkamp en Bruins komen terug op eerder besluit

101 muurgedichten telt de stad Leiden. Ze zijn het resultaat van het project Gedichten op Muren, gestart in 1992, door de twee voormannen van de stichting Tegen-Beeld, Ben Walenkamp en Jan-Willem Bruins. In 2005 besloten de twee na gedicht 101 te stoppen, maar ze hebben nu aangegeven verder te gaan.

Lees hier verder
(onderaan de pagina)

Nieuw op Niet (alleen) in Leiden

Twaalf muurgedichten toegevoegd aan Niet in Leiden. Met onder andere het prachtige "Misschien was het mijn opvoeding ..." gezien op het station Mortsel Oude God in BelgiŽ. De tekst luidt:

Misschien was het mijn opvoeding, misschien gewoon die slechte vrienden die moeder toch niet zo graag zag aan de ontbijttafel in de ochtend.
Of misschien, heel misschien was het de vele LSD, de draak in het schuurtje, achter ons mooie huis. Het was alvast niet uw blik, vroeg in de ochtend op het perron, die mij opbeurde op een ochtend zoals deze.
Een paard staat met kwaadaardige blik u aan te staren, zijn warme adem in uw nek. Stro ligt op de vloer, restanten van een strijd uit verleden tijd.

Vragenderwijs

Scholen hebben wel iets met muurgedichten. Dus dat er nu ook eentje staat op het Visser 't Hooft Lyceum mag geen verbazing wekken. En omdat deze school zijn levensbeschouwelijke oriŽntatie vindt in de protestants-christelijke traditie gaat het om een gedicht van een predikant: Vragenderwijs van Guillaume van der Graft.

(Januari 2010)

Nieuw op de site

Hoewel er van de stichting Tegen-Beeld vooralsnog geen nieuwe muurgedichten te verwachten zijn komen er in Leiden toch nog steeds muurgedichten bij. Nieuw op de site nu ook van Piet Paaltjens  Aan u mijn groet, o Leidsch Studentencorps en van de muzikanten Pam Macbeth & Chris Koenen The Little House In The Woods.

(Januari 2010)

Geen poeziemanifestatie in 2010

De jaarlijkse openlucht poeziemanifestatie op de Nieuwe Rijn gaat dit jaar niet door. Een van de redenen is dat de organiserende stichting Tegen-Beeld bezig is met projecten in Parijs die in het voorjaar gaan plaatsvinden. In het verleden werd er ook wel eens een jaartje overgeslagen...
Vorige week stond in het Witte Weekblad dat de reden was dat de organisatoren Ben Walenkamp enm jacowies Surie geen subsidie van de gemeente krijgen. "Maar we hebben nooit subsidie aangevraagd", laten de twee weten.

(bericht in het Witte Weekblad van 20 januari 2010)

Onjuist bericht in Witte Weekblad

In het Witte Weekblad van 13 januari 2010 staat het bericht dat de jaarlijkse openlucht poŽziemanifestatie op de Nieuwe Rijn dit jaar niet door zou gaan. Organisatoren Ben Walenkamp en Jacowies Surie zouden geen toestemming en subsidie van de gemeente hebben gekregen.

Het met smakelijke uitspraken gelardeerde artikel is echter zonder medeweten van Ben Walenkamp en Jacowies Surie geschreven en geplaatst en berust niet op de waarheid. TEGEN-BEELD heeft Łberhaupt geen subsidie voor dit jaar aangevraagd, en van een weigering door de gemeente is dus geen sprake.

(Januari 2010)

Oud nieuws


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht