Terug Home Nieuws
Bookmark and Share

Street Fable

Street Fable speelt nieuwe muziek geļnspireerd op de Leidse muurgedichten

Street Fable

Street Fable voor het muurgedicht van Charles Baudelaire

Leiden is de enige stad waar muren zijn opgesierd met gedichten die op artistieke wijze zijn vormgegeven. De Leidse pianist/componist Huub de Vriend heeft bij een groot aantal van deze gedichten muziek geschreven. De stijlen waarin de verschillende composities zijn geschreven lopen sterk uiteen. Zo kan een jazzballad worden gevolgd door een twaalftoons stuk en een John-Cage-achtig werk naast een Bach fuga komen te staan. Het ensemble Street Fable bestaat uit contrabas, dwarsfluit, sopraan en altsax, piano en zangstem. Een aantal van deze composities werd al met zeer veel succes uitgevoerd in de Hooglandse Kerk, het Stadhuis, Sociëteit Kunstkring de Burcht en de kapelzaal van K&O te Leiden. Een optreden van Street Fable is ook visueel aantrekkelijk, mede door de kunstzinnige visuals, gebaseerd op de gedichten en de muziek. De groep bestaat uit onderstaande muzikanten.


Berdine van Bemmel

Berdine van Bemmel

Berdine van Bemmel (fluit)

Berdine studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium bij Rien de Reede en Eric Dequeker. Naast deze studie volgde ze verschillende meestercurussen bij o.a. Geoffrey Gilvert, Andre Jaunet, Peter Lukas Graf en Berthold Kuyken.
Nadat ze in 1990 was afgestudeerd volgde ze de opleiding schoolmuziek aan het
Koninklijk Conservatorium. In 1993 is zij hierin, cum laude, afgestudeerd.
Berdine geeft regelmatig concerten, zowel solistisch als in ensembles. Als docent is zij verbonden aan het centrum voor kunst en cultuur
het Koorenhuis in Den Haag.


Carolien Devilee

Carolien Devilee

Carolien Devilee (zang)

Carolien studeerde schoolmuziek met hoofdinstrument Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na diverse jaren werken als muziekdocent  heeft zij vervolgens ook haar diploma Solozang behaald.
Carolien Devilee is alt-mezzo. Ze neemt regelmatig deel aan allerlei muziek(theater)projecten. Naast Street Fable heeft zij onder meer het ensemble Matiz en het duo MiSu. Carolien werkt als zangdocente bij BplusC en is op het Haags conservatorium tutor van zangstudenten.

Samen met flamencodanseres Joke Uljee en gitarist Max Herzog werkt zij op dit moment aan een project waarin Flamenco en klassieke Spaanse liederen samengaan.

Zie voor meer info haar blog.


Ariėlle van Eijsden

Ariëlle van Eijsden

Ariëlle van Eijsden (dwarsfluit)

Naast haar participatie in Street Fable is Ariëlle van Eijsden vaste fluitiste in het Randstedelijk Begeleidingsorkest. Zij geeft fluitles op het Koorenhuis in Den Haag.


Frits Heimans

Frits Heimans

Frits Heimans (sopraan- en altsax)

Na een gecombineerde studie psychologie en conservatorium werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdamals docent onderwijsleer aan de jazzafdeling. Sinds begin zeventiger jaren is hij actief als saxofonist, bandleider en componist. Vooral in de Latijns Amerikaanse muziek, waaronder caseco en soca (1978-1985), merengue en salsa (1985-1995) en als bandleider in de oudere Cubaanse stijlen als mambo, rumba, cha-cha-cha en son montuno (1990-1995). Speelt tegenwoordig (1995-heden), naast Street Fable, in vele kleine bezettingen, waaronder saxofoonkwartet Saxo Panico, en in de Vivo's, die gespecialiseerd zijn in klezmer, Oost-Europese muziek en wereldfunk, een combinatie van swingende popmuziek en allerlei volksmuziekstijlen en jazz.

    Discografie:
  • An evening with the Indian Eagles, Surinaamse Hindipop, 1985
  • A taste of merengue, Cita con el Pasado (merengue), 1989
  • Merengue en Holanda, Orquesta Hasta Domingo, 1993
  • Amor Puro, Orquesta Hasta Domingo, 1995
  • Smove, Saxkwartet Saxo Panico, 1999

Frits Heimans leidde in de tachtiger en negentiger jaren vele orkesten zoals big bands en blazersensembles. Ook gaf hij mede in het kader van zijn werk aan het conservatorium talloze workshops op het gebied van ensemblespel, sectiespel, Zuid-Amerikaanse percussie en ensemble-leiding. De laatste jaren is hij ook steeds actiever als componist. Hij schreef vele merengues, jazzstukken en kamermuziek.


Jan Scheerder

Jan Scheerder

Jan Scheerder (visuals)

Jan Scheerder is van origine fotograaf en legt zich al enige tijd toe op het maken van animaties. Hij projecteert zijn kunstzinnige visuals bij de gedichten en de muziek. Zie ook zijn website.


Huub de Vriend

Huub de Vriend

Huub de Vriend (composities en piano)

Huub de Vriend werd geboren op 23 november 1954 te Arnhem geboren. Hij heeft psychologie gestudeerd met als specialisatie onderwijskunde. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij daarna schoolmuziek en compositie gestudeerd. Zijn compositieopleiding heeft hij voltooid bij Louis Andriessen.

Naast zijn beroep als componist werkt Huub de Vriend vanaf 1981 in het muziekonderwijs. Hij heeft lesgegeven in alle klassen en schooltypen binnen het voortgezet onderwijs. Van zijn ideeën en ontwerpen voor een muzikaal educatief centrum zijn onderdelen gerealiseerd in de Marienpoelstraat en Eymerspoelstraat te Leiden. Het daar gerealiseerde 'Carillion' is een onderdeel van de in 1994 ontworpen componeerspeeltuin. Momenteel doceert hij compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is hij coördinator van de zij-instroomafdeling Docent Muziek. In de door hem opgerichte 'Componeerfabriek' verzorgt hij componeerworkshops, langere componeercursussen en diverse na- en bijscholingscursussen voor muziekscholen en docenten muziek.

In het werk van Huub de Vriend speelt educatie een grote rol. Hij heeft veel gecomponeerd voor variabele amateurensembles b.v. De Rim Ram Suite en De Wekker, waarvan de laatste is geschreven voor een combinatie van alle binnen een muziekschool denkbare ensembles. Behalve de bezetting komt dat tot uiting in werk waarin componeertechnieken en stijlen expliciet tot onderwerp van de compositie zijn gemaakt, b.v. De Reuzenalbatros voor orkest en harp, Vitesse voor klarinetkwartet en Rat voor piano. Deze laatste compositie gaat over alle denkbare soorten rap.

Huub de Vriend is co-auteur van Intro, een bij Thieme-Meulenhoff in Zutphen uitgegeven methode voor muziek in het voortgezet onderwijs. Intro is wereldwijd de eerste muziekmethode waarin componeren op een methodische wijze wordt aangeleerd aan middelbare scholieren.

Zie ook zijn website.


Manfred Wijker

Manfred Wijker

Manfred Wijker (contrabas)

Manfred Wijker (Amsterdam 1953) studeerde Slavische Talen bij Ebeling & van der Eng aan de Universiteit van Amsterdam, basgitaar bij Fred Snel, en contrabas aan het Sweelinck Conservatorium (nu het Conservatorium van Amsterdam te Amsterdam. Hij deed staatsexamen contrabas bij Ferenc Bokany.
Hij trad op als slavist in Oost-Europa en als bassist in West-Europa.

Enkele wapenfeiten:
- CD De Wilde Weg (Droomooms - Nederlandstalige Wereldmuziek)
- Opera Spanga; Aida - Verdi
- Zesdaagse van St-Jezus-in-‘t-Kruis met het Amsterdamse
  Volksoperahuis.
- Oerol Festival; Droomooms, Joost Belinfante en Arthur Ebeling

Manfred Wijker wordt in Street Fable soms vervangen wordt door jazzbassist Marius Beets
 

Boekingen voor Street Fable:

p/a Carolien Devilee
Nieuwstraat 57
2312 KA Leiden
Telefoon: 071 513 73 25
E-mail: caroliendevilee@hotmail.com

p/a Huub de Vriend
Zoeterwoudsesingel 80
2313 EM leiden
Telefoon: 071 513 21 16
E-mail: hdvriend@wxs.nl

Muzikale muurgedichtendag

Street Fable

Street Fable voor het muurgedicht Stoa van Albert Verwey

Op 6 juni 2004 werd de grote muzikale muurgedichtendag georganiseerd in Sociëteit Kunstkring de Burcht.
Street Fable vertolkte die dag alle 65 tot dan toe door Huub de Vriend en zijn leerlingen gecomponeerde Leidse muurgedichten.

Street Fable heeft hard gewerkt om zo'n 50 muurgedichten op te nemen (van de 105 die er inmiddels zijn gecomponeerd). Hun dubbel-CD (zie
hier voor details) hebben ze ’s avonds op 28 juni 2005 tijdens de gedichtenavond gepresenteerd.

Inmiddels heeft Street Fable ook een DVD (zie hier voor details)uitgebracht waarop de nummers van de dubbel-CD gecombineerd zijn met de visuals van Jan Scheerder en anderen.

Het Pancras Concert

In de Hooglandse Kerk te Leiden werd op vrijdag 13 juni 2008 en op vrijdag 13 maart 2009 het Pancras Concert georganiseerd met als thema 'Vrijdag de dertiende'.

De deelnemende musici waren allemaal op de een of andere manier betrokken bij Pancras-West, omdat zij daar wonen, gewoond hebben, of op andere wijze met de wijk en zijn monumenten verbonden zijn.

Uit de aankondiging: Deze musici, die normaliter niet met elkaar samenspelen, vormen tijdens het concert nieuwe ensembles, waardoor nieuwe muzikale vormen met verrassende effecten ontstaan. Carolien Devilee en Huub de Vriend zullen onder andere enkele Muurgedichten op muziek uitvoeren. Huub de Vriend heeft speciaal voor dit concert een nieuwe compositie geschreven, geļnspireerd op het muurgedicht Nachmittag mit Zirkus und Citadelle van de Roemeense dichter Paul Celan. Dit gedicht is op de zijmuur van het pand Middelweg 91, op een steenworp afstand van de Hooglandsekerk, geschilderd door de Stichting Tegen-Beeld. Een premičre waaraan alle musici een bijdrage leverden.


Op

YouTube

De groep Street Fable heeft muziek en visuals gemaakt bij ongeveer 100 muurgedichten. Op YouTube zijn de volgende vertolkingen te vinden:

 

 

 

 

 


Op Terug Home Nieuws