Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Garcia Lorca , De Profundis

Garcia Lorca , De Profundis


Dichter: Federico Garcia Lorca, Spanje, 1898 - 1936
Gedicht: De Profundis
Locatie: Langebrug, Leiden
Sinds: mei 2005 (nummer 101)

Spaans
De Profundis

Los cien enamorados
duermen para siempre
bajo la tierra seca.
Andalucía tiene
largos caminos rojos.
Córdoba, olivos verdes
donde poner cien cruces
que los recuerden.
Los cien enamorados
duermen para siempre.

(Poema del Cante Jondo, Madrid, 1931)

Nederlands
De Profundis

De honderd gelieven
zijn eeuwig ingeslapen
onder de dorre aarde.
Lange rode paden
gaan door Andalusië.
Córdoba heeft groene gaarden
vol olijfbomen om kruizen
ter herinnering te plaatsen.
De honderd gelieven
zijn eeuwig ingeslapen.

(Uit: Federico García Lorca, Voor duizend verliefden van hart, De mooiste liefdesgedichten, gekozen en vertaald door Barber van de Pol, uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1999)

Engels
De Profundis

Those hundred lovers
are asleep forever
beneath the dry earth.
Andalusia has
long, red-colored roads.
Córdoba, green olive trees
for placing a hundred crosses
to remember them.
Those hundred lovers
are asleep forever.

(Vert. Carlos Bauer, City Lights Books, San Francisco, 1987, p. 69)


Op

Bij de voltooiing van het muurgedichtenproject van de stichting Tegen-Beeld

Het plan was om in het jaar 2000 honderd gedichten aan het Leidse stadsbeeld te hebben toegevoegd. Door een aantal tegenslagen wordt die mijlpaal naar alle waarschijnlijkheid pas begin 2005 bereikt. Als afsluiting wil de stichting Tegen-Beeld gedicht 101 schilderen in de omgeving van het station, zodat alle bezoekers kunnen zien dat Leiden iets met poëzie doet. Met De Profundis van Garcia Lorca krijgen de honderd geliefden een prachtige afronding.

Penningmeester Piet van Veen van Tegen-Beeld deelde dit mee in zijn dankwoord ter gelegenheid van de uitreiking van de 'Zilveren Veer' aan Tegen-Beeld op dinsdag 11 november 2003 tijdens het Zilveren Veer Gala in de Leidse Schouwburg. Op deze avond werd aan de genomineerden een bijzonder cultureel programma aangeboden.

Het jaarlijkse 'Lyriek in Leiden', dat ook door Tegen-Beeld georganiseerd wordt, zal naar alle waarschijnlijkheid in 2005 volledig in het teken staan van de voltooiing van het in 1992 met het gedicht van Marina Ivanavno Tsvetajeva bij de Pieterskerk begonnen muurgedichtenproject.


Op

Het Muurgedichtenproject van Stichting TEGEN-BEELD voltooid!

Jan Willem Bruins brengt met dit laatste muurgedicht een ode aan alle voorgaande.

Jan Willem Bruins brengt met dit laatste muurgedicht een ode aan alle voorgaande.

Op de één van de muren van het recent gerestaureerde Kamerlingh Onnes gebouw aan de Langebrug, hoek Zonneveltstraat, wordt een dezer dagen de laatste hand gelegd aan muurgedicht nummer 101. Met dit gedicht ‘De Profundis’ van de Spaanse dichter Garcia Lorca wordt het in 1992 begonnen muurgedichtenproject van Stichting TEGEN-BEELD na dertien jaar voltooid.

Bewuste keuze

De keuze voor juist dit gedicht als hekkensluiter is niet toevallig. Jan Willem Bruins – onlangs nog Koninklijk onderscheiden voor zijn kunstzinnige schilderwerk – licht toe: “Garcia Lorca verwijst in dit gedicht naar zijn honderd gelieven, hierin zou je ook de honderd vorige muurgedichten kunnen zien. Het allerlaatste gedicht als een ode aan alle voorgaande!” Ook de locatie is niet toevallig. “In 1992 zijn we op de Nieuwsteeg, hoek Kloksteeg begonnen met het Russische gedicht van Marina Ivanovna Tsvetajeva. Dat is bij het Kamerlingh Onnes om de hoek." "De cirkel is rond", aldus initiator Ben Walenkamp. Opvallend bij dit gedicht zijn de knalrode stippen die Bruins rondom de tekst aanbrengt. "Die stippen? Ja, die staan er niet voor niets." "Het worden er honderd," legt Walenkamp uit. "Ze symboliseren de honderd gelieven die wij in de stad hebben achtergelaten..."

De Spaanse dichter Federico García Lorca (1898 – 1936) was in de jaren dertig van de vorige eeuw zeer actief op het gebied van theater. Hij was betrokken bij het reizend theatergezelschap La Baracca, dat de gewone man in zijn eigen omgeving kennis wilde laten maken met het klassieke Spaans theater. Ook schreef hij in die periode enkele van zijn meest beroemde toneelstukken waaronder Bloedbruiloft, Yerma en Het huis van Bernarda Alba. Lorca was een bijzonder veelzijdig talent en zijn poëzie en toneel behoren tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur.

Poeziemanifestatie 2005

Op 28 juni wordt het muurgedichtenproject afgesloten met een openlucht Poeziemanifestatie op en aan de Leidse Nieuwe Rijn (Koornbeursbrug). Alle 101 gedichten worden deze avond voorgedragen door evenzoveel inwoners van Leiden. Bijzonder is dat de gedichten allen in hun oorspronkelijke taal worden voorgedragen door ‘native speaking’ inwoners van Leiden. De muzikale invulling van de avond is in handen van diverse koren, muziekanten, zangers en zangeressen die de muurgedichten op hun eigen wijze ten gehore zullen brengen. Voor de voordrachten is Stichting TEGEN-BEELD nog op zoek naar een van oorsprong Zuid-Afrikaan, een Nigeriaan, een of twee Polen, een Argentijn, een Spanjaard en een Fransman die het leuk vinden op 28 juni een gedicht in hun eigen taal voor te dragen.

Voor meer informatie: 071 5131389 / 5130586

(Persbericht Stichting TEGEN-BEELD i.s.m. Jacowies Surie Kunstprojecten van 20 mei 2005)


Op

'Allerlaatste gedicht als ode aan alle voorgaande'

Muurgedichtenproject van Stichting TEGEN-BEELD voltooid

Vaak valt te lezen: Frederico Garcia Lorca. Onder het muurgedicht is de naam van de dichter juist geschreven.

Vaak valt te lezen: Frederico Garcia Lorca. Onder het muurgedicht is de naam van de dichter juist geschreven.

Op één van de muren van het recent gerestaureerde Kamerlingh Onnes gebouw aan de Langebrug is de laatste hand gelegd aan muurgedicht nummer 101 van de Stichting TEGEN-BEELD. Met dit gedicht, 'De Profundis' van de Spaanse dichter Garcia Lorca, is het in 1992 begonnen muurgedichtenproject van Stichting TEGEN-BEELD na dertien jaar voltooid. Op 28 juni wordt het muurgedichtenproject afgesloten met een openlucht Poëzie-manifestatie aan de Nieuwe Rijn waar alle 101 gedichten worden voorgedragen.

De keuze voor het gedicht van Garcia Lorca als hekkensluiter is niet toevallig. Schilder Jan Willem Bruins verklaart dat Garcia Lorca in dit gedicht verwijst naar zijn honderd gelieven: "Hierin zou je ook de honderd vorige muurgedichten kunnen zien. Het allerlaatste gedicht als een ode aan alle voorgaande!"

Ook de locatie voor het laatste gedicht is niet toevallig. "In 1992 zijn we op de Nieuwsteeg, hoek Kloksteeg begonnen met het Russische gedicht van Marina Ivanovna Tsvetajeva. Dat is bij het Kamerlingh Onnes om de hoek. De cirkel is rond", aldus initiator Ben Walenkamp. Opvallend bij dit gedicht zijnde knalrode stippen die Bruins rondom de tekst heeft aangebracht. "Die stippen staan er niet voor niets. Het zijn er honderd," legt Walenkamp uit. "Ze symboliseren de honderd gelieven die wij in de stad hebben achtergelaten..."

De Spaanse dichter Federico Garcia Lorca (1898-1936) was in de jaren dertig van de vorige eeuw zeer actief op het gebied van theater. Hij was betrokken bij het reizend theatergezelschap La Baracca, dat de gewone man in zijn eigen omgeving kennis wilde laten maken met alle facetten van het klassieke Spaans theater.

Ook schreef hij in die periode enkele van zijn beroemdste toneelstukken waaronder 'Bloedbruiloft', 'Yerma' en 'Het huis van Bemarda Alba'. Lorca was een bijzonder veelzijdig talent en zijn poëzie en toneel behoren tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur.

(In het Leidsch Dagblad van zaterdag 28 mei 2005)


Op
 
Poëziemanifestatie 2011

Op 14 juni 2011 organiseert Stichting tegen-beeld haar 11e openlucht poëziemanifestatie: “Pero que todos sepan que no he muerto”. Dit evenement op en aan de Leidse Nieuwe Rijn staat in het teken van Spaanstalige poëzie met als uitgangspunt de dichter Federico García Lorca. Lees meer.

Op
 
Van YouTube


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht